Hľadám prácu
Čas čítania 05:25
Hľadám prácu
Kategória:
Hľadám prácu

Ako napísať dobrý životopis?

Ako napísať efektívny životopis, ktorý vás prezentuje v najlepšom svetle?

Na to, aby ste upútali pozornosť potenciálnych zamestnávateľov, je dôležité, aby váš životopis bol dobre štruktúrovaný, obsahoval relevantné informácie a bol prehľadný. Životopis je vaša profesionálna vizitka poskytujúca stručný prehľad o vašich zručnostiach, kvalifikáciách a skúsenostiach. Vytvorenie kvalitného životopisu je kľúčové na vytvorenie pozitívneho dojmu a zvýšenie vašich šancí na získanie vysnívanej práce. Poďme si spolu prejsť, aké údaje by mal dobrý životopis obsahovať.

Vytvorenie kvalitného životopisu je kľúčové na vytvorenie pozitívneho dojmu a zvýšenie vašich šancí na získanie vysnívanej práce.

Základné údaje

Uveďte svoje celé meno, telefónne číslo a e-mailovú adresu.

Uistite sa, že vaša e-mailová adresa je profesionálna, ideálne kombinácia vášho mena a priezviska. Nepoužívajte e-mail, ktorý obsahuje prezývky alebo čísla ako napríklad [email protected]

Telefónne číslo uvádzajte vo formáte s medzinárodnou predvoľbou +421.

Odporúčame vložiť do životopisu aj fotografiu, zamestnávateľ si vás bude vedieť predstaviť a vytvorí si k vám osobnejší vzťah. Dajte pozor, aby na fotke bolo vidno vašu tvár a hornú časť tela. Nevkladajte fotku, na ktorých nie ste sami, s nevhodným pozadím alebo fotky z výletov.

Do základných údajov môžete uviesť aj svoj profesionálny profil na sociálnych sieťach ako napr. LinkedIn.

Do životopisu odporúčame uviesť aj stručný text o sebe, v ktorom sa predstavíte, poviete o sebe niečo zaujímavé, taktiež môžete uviesť svoje skúsenosti, v akej oblasti sa pohybujete, čo ste vo svojom pracovnom pôsobení dosiahli, alebo v akej oblasti si hľadáte prácu.

Vzdelanie

Uveďte informácie o svojom vzdelaní, vrátane názvu školy (vypíšte celý názov), roku nástupu a ukončenia štúdia. Začnite najvyšším dosiahnutým stupňom vzdelania. V prípade vysokej školy uveďte aj odbor a zameranie.

Pracovné skúsenosti

Do tejto časti zaraďte svoje predošlé pracovné skúsenosti chronologicky od najaktuálnejšej. Uveďte názov pozície, dátumy, kde ste pracovali a stručný opis náplne práce spolu s vašimi povinnosťami a zodpovednosťami. Zamerajte sa na výsledky a úspechy, ktoré ste v predchádzajúcich zamestnaniach dosiahli.

Jazyky

Definujte konkrétne jazyky a úrovne, ako ich ovládate. Úroveň znalosti jazyka uvádzajte podľa stupnice A1 / A2 / B1 / B2 / C1 / C2, resp. začiatočník / základný / mierne pokročilý / stredne pokročilý / pokročilý / expert. Ak úroveň znalosti jazyka viete podložiť certifikátom, určite to v životopise spomeňte.

Digitálne zručnosti

Do tejto časti životopisu zahrňte špecifické zručnosti, ktoré ovládate a daná pozícia si ich vyžaduje. Pri počítačových znalostiach je potrebné vždy uviesť aj úroveň ovládania.

Vodičský preukaz

Ak ste držiteľom vodičského preukazu, uveďte, pre ktorú kategóriu vozidla, koľko kilometrov ste najazdili a či ste aktívny vodič.

Záujmy a koníčky

Vhodne napísané záľuby môžu vzbudiť záujem zamestnávateľov a spraviť z vás zaujímavého uchádzača, taktiež sú skvelým ukazovateľom toho, či sa hodíte do firemnej kultúry alebo nie, odporúčame ich uviesť na koniec životopisu.

Doplňujúce informácie

Váš životopis môže obsahovať aj ďalšie sekcie podľa potreby. Môžete zahrnúť certifikáty, kurzy, dobrovoľnícke aktivity, či publikačné činnosti. Ak máte profesionálne referencie, môžete ich uviesť, no nezabudnite kontaktné osoby vopred požiadať o súhlas. Referencie však nemusíte posielať rovno so životopisom. Pokojne na jeho koniec uveďte vetu: „Referencie poskytnem na požiadanie.“

Pár rád na záver

Personalizácia: Váš životopis by mal byť prispôsobený konkrétnej pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate. Prispôsobte svoj životopis tak, aby zdôraznil zručnosti a skúsenosti, ktoré sú relevantné pre danú pozíciu.

Kontrola: Nezabudnite si dôkladne skontrolovať životopis. Vyhnite sa gramatickým a pravopisným chybám, či preklepom.

Prehľadnosť a dizajn: Váš životopis môžete zlepšiť prehľadným a jednoduchým dizajnom. Použite jednoduché písma a formátovanie. Vyvarujte sa prílišným farbám a zbytočným grafickým efektom.

Formát: Dokument uložte vo formáte PDF, ktorý zachová formátovanie a zabezpečí, že váš životopis bude vyzerať rovnako na rôznych zariadeniach.

Uloženie životopisu: Pri ukladaní životopisu zvoľte názov dokumentu podľa svojho mena a priezviska, napríklad Sofia_Vďačná_CV. 

Aktualizácia: Aktualizujte dátum a miesto.

Váš životopis je vašou prvou príležitosťou zanechať dobrý dojem na zamestnávateľa, preto by ste mali venovať dostatočnú pozornosť jeho príprave. Dôkladné naštudovanie požiadaviek na pracovnú pozíciu, ktorú si vyberiete a prispôsobenie svojho životopisu týmto požiadavkám môže zvýšiť vaše šance na úspech. Nezabudnite, že životopis by mal byť konkrétny, jasný a pravdivý.

Registráciou na Worki získate prehľadný nástroj na tvorbu životopisu, ktorý môžete zverejniť pre registrovaných zamestnávateľov. Stačí si vybrať jazyk a šablónu životopisu, vyplniť údaje a za pár minút máte životopis hotový.

Ak tak urobíte, pri reakcii na pracovné ponuky na Worki môžete pripojiť váš vytvorený životopis na Worki. Vaše vytvorené životopisy spravujete cez položku Moje životopisy, kde ich môžete upraviť, uložiť v PDF, zmeniť šablónu, jazyk, vytvoriť kópiu, premenovať alebo vymazať. Súčasťou tvorby životopisu na Worki sú aj vaše preferencie. Tie sa síce nezobrazia v šablóne životopisu, ale odporúčame vyplniť informácie o hľadanej práci čo najpodrobnejšie. Zamestnávatelia si vás budú môcť ľahšie vyhľadať, ak im životopis zverejníte.

Veľa šťastia pri písaní vášho životopisu!

VYTVORIŤ ŽIVOTOPIS NA WORKI

Pripravila Laura Pražencová v spolupráci s umelou inteligenciou na základe modelu GPT-3.5 vyvinutého spoločnosťou OpenAI, a na základe informácií zverejnených na stránke Worki.   Foto:  Shutterstock, Worki

Mohlo by ťa zaujímať