Spravodajstvo
Čas čítania 02:09
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov

Projekt Digitálne kurzy počas tohto roka zrealizoval viac ako 500 vzdelávacích kurzov pre tisíce seniorov v rámci celého Slovenska, ktorí sa tak mali možnosť naučiť efektívne pracovať s počítačom či smartfónom. Projekt tiež overil platformu pre online vzdelávanie. Informovala o tom Digitálna koalícia (DK), ktorá projekt zakončila v spolupráci s rezortom investícií.

Bratislava 18. decembra (TASR) “Seniori pozitívne reagovali nielen na prezenčné kurzy, ale aj na online vzdelávaciu platformu. Tá im pomohla s bezproblémovým ovládaním smartfónu, čím im uľahčila bežnú komunikáciu. V praxi to znamená, že mnohí seniori prekonali strach z používania moderných technológií,” uviedol predseda DK Mário Lelovský.

Projekt Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe (Digitálne kurzy) počas tohto roka zrealizoval viac ako 500 vzdelávacích kurzov pre tisíce seniorov v rámci celého Slovenska, ktorí sa tak naučili efektívne pracovať s počítačom či smartfónom.

Ako uviedla DK, počas bezplatných vzdelávacích kurzov sa seniori naučili pracovať s počítačom a smartfónom, používať e-mail a sociálne siete. Súčasťou školení bolo aj rozpoznanie hoaxov či bezpečnosť pri používaní internetu. Venovali sa tiež základnej práci s fotoknihou či aplikáciami, ako je Whatsapp a Zoom.

V prípade zamestnancov inštitúcií verejnej správy boli kurzy zamerané najmä na pokročilú prácu s vybranými digitálnymi nástrojmi v MS Office. DK dodala, že sa taktiež naučili vytvárať moderné prezentácie v MS Powerpoint a spracovať dáta do prehľadných tabuliek, ktoré sú podľa nej mnohokrát základnou požiadavkou zamestnávateľa na prehľadné spracovanie informácií.

“Práca so seniormi, ako aj znevýhodnenými skupinami zamestnancov vo verejnej správe si vyžaduje absolútnu profesionalitu, ale aj trpezlivosť. Dôveru týchto cieľových skupín totiž viete stratiť iba raz a to si my nemôžeme dovoliť. Osobne ma aj preto napĺňa hrdosťou počet seniorov, ktorých sa nám vďaka projektu podarilo vzdelať a v podobných aktivitách sa určite budeme snažiť pokračovať aj v budúcnosti,” skonštatoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Lelovský informoval, že všetci zaregistrovaní majú možnosť vzdelávaciu platformu využívať aj naďalej. “Už v tejto chvíli zároveň pripravujeme aj ďalšie aktivity zamerané na vzdelávanie slovenských seniorov, a to aj v rámci vládneho Programu aktívneho starnutia, ktoré predstavíme už čoskoro,” uzatvoril.

Platforma digitalnekurzy.sk vznikla v rámci národného projektu Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe.

Zdroj: TASR  Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."