Ma van 2024. július 25., csütörtök

A mi történetünk

Az ISTP-től a Worki-ig

Vállalatunk, a TREXIMA Bratislava, már 1992 óta fejleszt és alkalmaz hatékony módszereket a munkaerőpiaci előrejelzésekkel, a bérekkel, a foglalkoztatással és a komplex termelékenységgel kapcsolatos kutatások és statisztikák területén. Portálunk kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza, amikor a munkaügyi hivatalok igényeihez igazodva egy új információs rendszer, az Integrált Típuspozíciós Rendszer kiépítésébe kezdtünk. Állami állásportálként, Internetes Munkaerőpiaci Útmutató módosított néven 2013 óta álltunk rendelkezésedre. Az ISTP 20 éves fejlődése során értékes tapasztalatokat szereztünk, és ma nagy örömmel mutatjuk be új, álmaink állásportálját, a Worki-t. Tekintse meg az utat, amit az ISTP kezdeteitől a jelenlegi Worki-ig megtettünk.

2003

 • 2003. november 26-tól a TREXIMA Zlín cseh partnereinkkel együttműködve elkezdtük az akkori Nemzeti Munkaügyi Hivatal új információs rendszerének, az Integrált Típuspozíciós Rendszer kiépítését. Az ISTP portál ekkor már létezett a Cseh Köztársaságban.

2004

 • A 2005-ig tartó megvalósítási időszak főként a rendszer beállításáról, a kísérleti ellenőrzésről, a szlovákiai viszonyok közötti működőképesség elemzéséről, az adatok előkészítéséről, azok szakértők általi kommentálásáról, az adatbázisok feltöltéséről, a rendszer bevezetéséről stb. szólt.

2005

 • Az ISTP portál először Szlovákiában lépett működésbe. Legnagyobb eszközei a Típuspozíciók katalógusa, amely a szlovák munkaerőpiac állásleírásait tartalmazó adatbázist tartalmazta, valamint az Egyéni potenciálelemzés, amely a kitöltött profil alapján megfelelő állásokat ajánlott a felhasználóknak.


2006

 • 2006 és 2012 között 2000 munkaköri leírást adtunk hozzá az Típuspozíciók katalógusába a legkülönbözőbb munkakörökből. Ebben a folyamatban több mint 300 szakértő vett részt a kereskedelmi, és nem kereskedelmi gyakorlatból is egyaránt.
 • A Központi Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal koordinálásával képzéseket tartottunk a munkaügyi hivatalok munkatársai számára az ISTP használatáról. A 2006-2010 közötti időszakban, mind a 46 munkaügyi hivatalban több mint 650 alkalmazottat képeztek ki.
 • Lucia Lednárová Dítětová 2006 óta tagja csapatunknak. A TREXIMA társtulajdonosa és a munkaerő-piaci és humánerőforrás osztály vezetője az ISTP projektmenedzsereként kezdte.

2007

 • Hudec Pali csatlakozott a TREXIMA-hoz. Őt a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem államvizsgáinál választotta ki vezérigazgatónk. Pali 2023-ig gondozta ISTP portálunkat, és kollégáival együtt társalapítója volt az utódjának, a Worki állásportálnak.

2008

 • Az ISTP anyagaiból kiadtuk A munka világa című multimédiás munkahelyi enciklopédiát, amelyet DVD-n 80 000 példányban juttattunk el az egyes munkaügyi hivatalokhoz és iskolákhoz. Adela és Sajfa pályázati útikalauzként segítettek nekünk. 😊

2009

 • Létrehoztunk egy új, ISTP Karriertervező eszközt, amely lehetővé tette számunkra, hogy felmérjük az álláskeresők alkalmasságát a kiválasztott munkakörök kompetens ellátására, és javasoljunk fejlesztendő területeket.
 • Megkezdtük a Nemzeti Foglalkozási Rendszer projekt munkáját (www.sustavapovolani.sk). Teret alakítottunk ki a munkaerőpiac és az oktatási rendszer képviselői számára, hogy megosszák egymással a munkáltatók munkaerőigényeire vonatkozó információikat, és ezeket hatékonyan átültessék az oktatásba, hogy a munkaerőpiacra jól felkészült középiskolásokat és egyetemi diplomásokat kapjunk.

2010

 • 2010. december 14-én a SAAIC – Euroguidance Center „Karrier-tanácsadás 2010” nevű versenyén megtisztelő elismerést érdemelt ki ISTP portálunk.
 • Átköltöztünk Pozsony másik városrészére, Pozsonyhidegkútra (Dúbravka), a Drobného 29. szám alá.

2011

 • Ebben az időszakban már több mint 1500 szakértővel dolgoztunk együtt a gazdaság minden egyes ágazatából, és negyedévente több mint 10 000 szlovákiai munkáltatóval álltunk kapcsolatban.


2012

 • Az ISTP új és modernebb kialakításán dolgoztunk.
 • Munka után mindig szeretünk együtt sportolni. Tollaslabda, squash, bowling, séták a négylábú barátainkkal, a fiúk körében a futsal a kedvenc, amit ősidők óta játszunk. A céges presztízsligában már kétszer sikerült döntőbe jutnunk.

2013

 • Az Internetes Munkaerőpiaci Útmutató módosított névvelés új dizájnnal került online összeköttetésbe mind a 46 szlovákiai munkaügyi hivatallal. A munkáltatók először kaptak lehetőséget arra, hogy ingyenesen hirdessenek állásajánlatokat, a jelöltek pedig személyes profiljukat elérhetővé tehették az új munkatársakat kereső munkáltatók számára.

2014

 • Júniusban sikerült először átlépnünk a félmilliós ISTP-forgalmat (ez közel 200 ezer egyedi felhasználó volt). Minden egyes százezres forgalmi határ átlépését pezsgőbontással ünnepeltük. 😊

2015

 • Az ISTP-n kínált hirdetések száma első alkalommal lépte át a 10 000-es határt.
 • Tudtuk, hogy a szlovákiai munkaerőpiac és a regionális fejlődés előrejelzéseire vonatkozó adatok nélkülözhetetlenek országunk irányvonalának meghatározásához, ezért 2015-ben bevezettük a www.trendyprace.sk egyedülálló honlapot.

2016

 • A Szlovák Köztársaságban működő ágazati tanácsok elkezdték intenzíven felhasználni az ISTP adatbázisából származó, az üres munkahelyek és a szlovákiai munkanélküliek szerkezetére vonatkozó adatokat, és összeállították a Szlovákia hiányszakmáinak listáját.


2017

 • A változás az élet része, így itt volt az ideje, hogy a következő szintre lépjünk, ezért 2017-ben újraterveztük az ISTP-t a daren & curtis kollégáival együttműködve, akik a jelenlegi marketingkampányunkról is gondoskodnak.

2018

 • 2018. május 1-jétől a foglalkoztatási szolgáltatásokról szóló törvény 62. § (2) bekezdése alapján bevezettük a munkabér alapösszetevőjének hirdetésekben való feltüntetési kötelezettségét. Ez alól kivételt képeznek az állami foglalkoztatottak, a közérdekű munkakörök és a szabadúszók.
 • Az egyik legnagyobb futsal sikerünk a 3. pozsonyi futsal bajnoki cím megszerzése volt. 😊

2019

 • 2019-et egy nagyszabású országos projekttel, az Ágazatvezérelt innovációval (www.sustavapovolani.sk) kezdtük, amely a munkaadókkal együtt vizsgálta meg azokat a kulcsfontosságú innovációkat, amelyek alapvetően megváltoztatják a munkaerő tudás- és készségstruktúráját. Az ISTP-vel való információmegosztás különösen hasznos volt az álláskeresők számára.
 • 2019-ben először lépte át a 20 000-es határt az ISTP-n elérhető aktuális álláshirdetések száma, ami közel 90 000 üres munkahelyet jelent. 2019 az eddigi egyik legsikeresebb évünk volt, a munkáltatók 65 000 álláshirdetést hoztak létre rajtunk keresztül, ami 222 000 üres munkahelyet jelent. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy 2019-től a munkaadók a foglalkoztatási szolgáltatásokról szóló törvény 62. § (6) bekezdése alapján kötelesek a munkahelyet és annak jellemzőit bejelenteni a munkaügyi hivatalnak. A kötelezettségnek a Worki-n keresztül történő álláshirdetéssel is eleget tesznek.
 • Az állásajánlatok mellett mindig is érdekeltek bennünket az adatok arról, hogy a végzősök hogyan boldogulnak a munkaerőpiacon. Dolgoznak-e a tanult szakterületükön? Mennyi ideje munkanélküliek, és mennyi időbe telik, amíg munkát találnak? A válaszokat a www.uplatnenie.sk oldalon találja meg.
 • Az eddigi legjobb futóeredményünket a ČSOB Bratislava Maratonon értük el, ahol a maratoni váltó kategóriában egy szép 6. helyet szereztünk a futók erős versenyében.

2020

 • Hosszú távú célunk az volt, hogy az ISTP olyan portál legyen, amely hasznos a felhasználók számára, és amelyet minél többen látogatnak. Mindig is örömmel láttuk, hogy a látogatottságunk növekszik, és ezt nagyon nagyra értékeltük. Mindig nagy motivációt jelentett csapatunkban, hogy a havi látogatások számában átlépjük az egymilliós határt. Ezt 2020 januárjában sikerült először elérnünk. A korábbi forgalmi rekordunk 2020 júniusából származik, 1,3 millióval, ami valamivel kevesebb mint 400 000 egyedi felhasználót jelent.

2021

 • A 2020-as és 2021-es éveket a koronavírus világjárvány jellemezte, ezért meg kellett tanulnunk otthonról dolgozni. Ezután még jobban vártuk, hogy visszatérhessünk az irodáinkba, hogy együtt tölthessük az időt a kollégákkal a munkahelyünkön és azon kívül is. 😊


2022

 • A Digitális Koalíció 5. évfordulója alkalmából a TREXIMA elnyerte a Digitális Egység díjat a jövőbeli munkaerő-piaci igények és készségek előrejelzéséhez, valamint a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolásához való kiemelkedő hozzájárulásáért.
 • A 2022-es év eleje nagy változást hozott számunkra. Állami állásportálként működő, a munkaügyi hivatalokhoz kapcsolódó ISTP fejezete véget ért. A felhasználóinknak nyújtott szolgáltatásokat azonban továbbra is fenntartottuk, és szorgalmasan dolgozni kezdtünk az ISTP új verzióján és újratervezésén az SCR design és a WISIT kollégáival együttműködve, akik a programozási munkában is segítettek nekünk.
 • Portálunknak új nevet találtunk ki – Worki. Az eredeti ötlet a Dobšiná melletti Vlachovo faluhoz közel található síterepen, a felvonóra várakozás közben született. 😊 Worki logónk két kisembert szimbolizál – egy álláskeresőt és egy munkáltatót, akik egymást megérintve jelzik a sikeresen betöltött munkahelyet.

2023

 • Munkatársunkat, Lucia Lednárová Dítětová-t jelölték az „Év nője Szlovákiában 2023“(www.slovenkaroka.sk) címre az Üzlet és menedzsment kategóriában.
 • Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Neked új, álmaink állásportálját, a Workit, amely 2023. október 17-én látta meg a napvilágot. Reméljük, hogy tetszeni fog. Mi továbbra is állunk rendelkezésedre.